فهرست مطالب

نشریه مطالعات و سیاستهای اقتصادی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرشید سلیمی قراسقال*، اکبر کمیجانی، سید ضیاءالدین کیاالحسینی صفحات 3-30

    مقاله حاضر به تبیین سازوکار اثرگذاری عقود مشارکت محور با تاکید بر تکانه های قیمت نفتی و پولی بر بخش حقیقی اقتصاد ایران با استفاده از مدل خودرگرسیون برداری ساختاری SVAR برای سال های 1363-1395 می پردازد. براساس نتایج؛ یک تکانه وارده از ناحیه قیمت نفت، به اندازه 5 درصد باعث کاهش تولید و 1 درصد کاهش اشتغال می شود. همچنین یک تکانه وارده از ناحیه تسهیلات مشارکتی، اگرچه باعث افزایش نرخ سود حقیقی می شود، ولی این تسهیلات به تولید و اشتغال در اقتصاد ایران ختم نشده و باعث کاهش 2 و 0.6 درصدی آنها می شود. بعبارتی با افزایش درآمدهای ارزی به خاطر افزایش قیمت نفت، این سرمایه ها بجای اینکه وارد بخش حقیقی اقتصاد شود، صرف واردات می شود که عموما به منظور مقابله با تورم انجام می پذیرد. در اینصورت بسیاری از بخش های تولیدی با آسیب جدی مواجه شده و از چرخه تولید خارج خواهند شد، لذا بخشی از سرمایه گذاری های انجام شده در اقتصاد بلا استفاده مانده و میزان تولید و اشتغال کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: عقود مشارکت محور، بخش حقیقی اقتصاد، تکانه های نفتی و پولی، مدل SVAR
  • زهره خواجه سعید*، اسدالله فرزین وش، ناصر الهی، حسین اصغرپور صفحات 31-56

    هرگاه تغییر در متغیرهای اقتصادی سبب تغییر در میزان ریسک یا بازدهی یک نوع سرمایه گذاری گردد، سایر اشکال سرمایه گذاری نیز دچار تحت تاثیر قرار می گیرد. شناخت عوامل موثر بر بازار سهام می تواند به جهت دهی سرمایه کمک نموده و تصمیمات سرمایه گذاری را بهبود بخشد. سیاست های پولی از جمله عواملی است که از طریق کانال های مختلفی بر بازار سهام تاثیر می گذارد. چنانچه آثار سیاست های پولی بر قیمت سهام شناخته شده باشد، سیاست گذاری ها می تواند بطور موثر و آگاهانه در جهت نیل به اهداف کلان و برقراری ثبات اقتصادی اعمال گردد. در این مقاله سهم هر یک از کانال ها در اشاعه اثرات سیاست های پولی بر شاخص قیمت بازار اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار می گیرد. بدین منظور از مدل خود رگرسیون برداری و داده های فصلی طی دوره 1376 تا 1396 استفاده شده است. نتایج حاکی از این است که شوک های پولی بر شاخص قیمت بازار اوراق بهادار تهران اثرگذار هستند؛ اما متغیر تعیین کننده ای محسوب نمی شود. نتایج موید اینست که شوک حجم پول بیشترین اثر خود را از کانال نرخ ارز و اعتبارات ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: سیاست پولی، کانال های انتقال پولی، کانال نرخ ارز، کانال اعتبار، بازار اوراق بهادار، شاخص قیمت سهام، الگوی خود رگرسیون برداری
  • ابوالفضل شاه آبادی*، علی مرادی، محمدرضا رهواردارزاده صفحات 57-82

    کارآفرینی با بسط فعالیت های اقتصادی تقاضا برای خدمات بخش بانکی را افزایش می دهد و می تواند به توسعه بخش بانکی کمک نماید. به همین دلیل، تحقیق حاضر سعی نمود تاثیر گرایش، توانایی و اشتیاق کارآفرینانه را بر توسعه بخش بانکی در دو گروه از کشورهای منتخب درحال توسعه عضو سازمان همکاری اسلامی (گروه نمونه) و کشورهای منتخب توسعه یافته عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (گروه کنترل) بررسی نماید. برای این منظور، مدل تحقیق با استفاده از داده های تابلویی و به روش گشتاورهای تعمیم یافته به تفکیک دو گروه از کشورهای یادشده برای دوره 2018-2014 برآورد گردید. نتایج نشان داد تاثیر گرایش، توانایی و اشتیاق کارآفرینانه بر توسعه بخش بانکی در هر دو گروه از کشورهای منتخب مثبت و معنادار است. با این تفاوت که ضریب تخمینی آنها در کشورهای منتخب توسعه یافته بزرگتر است. همچنین، تاثیر متغیرهای کنترلی حاکمیت قانون بر توسعه بخش بانکی در هر دو گروه از کشورهای منتخب مثبت و معنادار و تاثیر تورم و اندازه دولت بر توسعه بخش بانکی در هر دو گروه از کشورهای منتخب منفی و معنادار است.

    کلیدواژگان: توسعه بخش بانکی، کارآفرینی، حاکمیت قانون، تورم، اندازه دولت
  • محمدحسن صبوری دیلمی، سحر بشیری*، حسن ولی بیگی صفحات 83-108

    هدف از این پژوهش، بررسی ارتباط شاخص های قیمت با نرخ ارز در ایران با رویکرد همدوسی موجک در دوره زمانی فروردین ماه 1381 تا آذرماه 1398 است. نتایج نشان می دهد که ارتباط بین شاخص قیمت مصرف کننده و نرخ ارز در بازه زمانی مذکور و در مقیاس زمانی یکساله هم فاز بوده و شدت همدوسی میان این متغیرها در فرکانس های کوتاه و زیر دو سال بسیار بااهمیت است. شدت هم حرکتی میان متغیرهای نرخ ارز و شاخص قیمت مصرف کننده در دوره هایی که نااطمینانی ارزی و نااطمینانی تورمی افزایش یافته است، افزایش می یابد و شاهد شکل گیری قله های تورمی در روند تورم شاخص قیمت مصرف کننده می باشیم. این رفتار بصورت تقریبا مشابهی درخصوص شاخص قیمت تولید کننده نیز صادق است. به عبارت دیگر افزایش نرح ارز در دوره های زمانی بسیار کوتاه افزایش شاخص قیمت تولید کننده را به دنبال دارد. همچنین شدت هم حرکتی، حرکت مشابه و هم جهت متغیرهای نرخ ارز و شاخص قیمت تولیدکننده در دوره های افزایش نااطمینانی در دوره های زمانی طولانی تری نیز ادامه دارد.

    کلیدواژگان: شاخص قیمت مصرف کننده، نرخ ارز، شاخص قیمت تولیدکننده، موجک
  • یوسف محمدی، محمدرضا یوسفی شیخ رباط*، مجید رضائی صفحات 109-136

    هزینه مبادله یکی از چالش برانگیزترین موضوعات مورد تاکید در آثار نهادگرایان به ویژه نهادگرایان جدیداست.توجه نهادگرایان جدید به موضوع هزینه مبادله ناشی از اهمیت این موضوع در اقتصاد است. در صورت بالابودن هزینه مبادلات, انجام بسیاری از مبادلات انجام نمی گردد یا حداقل سرعت مبادلات را کاهش می دهد و درنتیجه باعث ایجاد مانع در رفاه و توسعه اقتصادی جامعه خواهد شد. در این نوشتار تلاش شده با روش توصیفی و تحلیل اقتصادی و فقهی به دو پرسش پاسخ داده شود یکی این که آیا فقه امامیه ناظر به هزینه مبادلات موردنظر نهادگرایان جدید است؟ پرسش دیگر، این است که عناصر مورد تاکید نهادگرایی و فقه با توجه به نقش فقها در دوره صفویه آیا رعایت و موردتوجه قرارگرفته است؟ در این راستا ضمن تبیین مولفه های هزینه مبادله از نگاه نهادگرایان جدید این مولفه ها را در فقه امامیه موردبررسی قرار داده و به این پاسخ دست یافته ایم که احکام مبادلات و خیارات در فقه می تواند به لحاظ کارکردی در راستای تحلیل موردنظر نهادگرایان قرارگیرد؛ اما از نگاه مبنایی این دو رویکرد تفاوت جدی با یکدیگر دارند. در رابطه با پرسش دوم نیز با مرور و بررسی اجمالی حقوق مالکیت در دوره صفویه به این نتیجه رسیدیم که تضمین حقوق مالکیت جز در مقاطع محدودی رعایت نشده است.واژگان کلیدی: هزینه مبادله؛ فقه و هزینه مبادله؛ احکام معاملات؛ احکام خیارات؛ حق فسخ؛ دوره صفویه؛

    کلیدواژگان: هزینه مبادله، فقه و هزینه مبادله، احکام معاملات، احکام خیارات، حق فسخ، دوره صفویه
  • زینب یزدانی چراتی، مهدی شهرازی* صفحات 137-162

    امروزه بازار سرمایه یکی از کلیدی‏ترین بخش‏های اقتصاد به شمار می‏آید که ارتباط نزدیکی با سایر بخش‏ها به ویژه بخش پولی و بانکی دارد. از سوی دیگر، حفظ ثبات بازار سرمایه یک دغدغه‏ی اصلی برای هر اقتصادی است. با وقوع بحران مالی در سال 2008 میلادی، نقش بانک مرکزی در ثبات مالی به موضوعی بحث‏انگیز تبدیل شده است. در این راستا، مطالعه‏ی حاضر به بررسی تاثیر استقلال بانک مرکزی بر نوسانات بازار بورس اوراق بهادار تهران به عنوان شاخصی از بی ثباتی مالی طی بازه‏ی زمانی 1398-1370 می‏پردازد. برای این منظور، ابتدا سری زمانی نوسانات بازار سهام با به کارگیری الگوی گارچ (GARCH) ایجاد و سپس از الگوی خودرگرسیون با وقفه‎های توزیعی (ARDL) استفاده شده است. برای پی بردن به وجود یا عدم وجود همجمعی بین متغیرهای الگو، آزمون کرانه‏ها انجام گرفته و در نهایت، رابطه‏ی بلندمدت برآورد شده است. یافته‏های پژوهش نشان می دهد که استقلال بانک مرکزی اثر مثبت و معنادار بر نوسانات بازار بورس اوراق بهادار تهران دارد. در عین حال، حرکت به سمت کاهش استقلال بانک مرکزی با توجه به تبعات تورمی آن منطقی به نظر نمی‏رسد. در چنین شرایطی، با حفظ استقلال بانک مرکزی از یک سو، و تلاش در جهت افزایش شفافیت بانک مرکزی از سوی دیگر، می‏توان به طور توامان به دو هدف تثبیت قیمتی و تثبیت مالی دست یافت.

    کلیدواژگان: استقلال بانک مرکزی، بازار سهام، نوسانات، الگوی خودرگرسیون با وقفه‎های توزیعی، ایران
  • الهه بهلولوند، سید هادی عربی* صفحات 163-192

    فساد مالی یکی از جنبه های ناکارآمدی جوامع است که رشد و توسعه اقتصادی کشورها را تضعیف می کند و مورد توجه برنامه ریزان و سیاستگذاران قرار دارد. لذا مقاله حاضر ضمن شناسایی 22 متغیر موثر بر شاخص فساد مالی، به رتبه بندی آن ها با استفاده از روش اقتصاد سنجی بیزینی (BMA) در 26 کشور غنی از منابع طبیعی طی سال های (2017-1996) می پردازد.نتایج مبنی بر احتمال شمول متغیرها در الگو حاکی از آن است که ثبات سیاسی، دموکراسی، جهانی سازی اقتصادی، حقوق مالکیت، بنیان حقوقی سوسیالیستی و تنوع زبانی وتنوع نژادی از جمله موثرترین عوامل بر شاخص فساد مالی هستند. همچنین متغیرهای آزادی سرمایه گذاری، وفور منابع طبیعی و درآمد سرانه به ترتیب رتبه دوم تا چهارم را در الگوی فساد مالی به خود اختصاص داده اند. متغیرهای آزادی تجارت، مخارج نظامی و اندازه دولت به ترتیب با احتمال 51%، 45% و 21% فساد مالی را در جهت منفی تحت تاثیر قرار داده اند. از سوی دیگر رابطه با اهمیتی بین متغیرهای آزادی کسب و کار و آزادی سیاست پولی و شاخص فساد مالی در کشورهای مذکور با توجه به احتمال پایین حضور این متغیرها در الگو مشاهده نمی شود. به نظر می رسد که این متغیرها تنها از کانال سایر شاخص های آزادی اقتصادی در الگو بر فساد مالی تاثیر گذار می باشند.

    کلیدواژگان: فساد مالی، منابع طبیعی، میانگین گیری بیزینی(BMA)، حداقل مربعات متوسط وزنی(WALS)
  • بهروز صادقی عمروآبادی، نجفعلی شهبازی* صفحات 193-220

    فساد و امنیت اقصادی از مهم ترین مسایل روز اقتصاد ایران می باشد. در ادبیات اقتصادی، فساد اقتصادی هم می تواند باعث تسهیل بروکراسی و کسب و کار، همچون روغنی در بین چرخ دنده های سخت ماشین اقتصادی عمل کند و هم می تواند با افزایش هزینه مبادله و ریسک باعث کاهش عملکرد و امنیت اقتصادی گردد. لذا در این مطالعه تحلیل رابطه غیرخطی فساد اقتصادی و امنیت اقصادی در ایران طی دوره زمانی 1357تا 1397 با استفاده از روش رگرسیون آستانه ای انجام می شود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع و روش پژوهش توصیفی همبستگی است. نتایج تخمین مدل پژوهشی نشان می دهد که حد آستانه ای اندازه فساد 0.45می باشد. نتایج آزمون خطی بودن هانسن با روش بوت استرپ نیز معنا داری حد آستانه را تایید می کند. مفهوم این حد آستانه آن است که در دولت با شاخص کنترل فساد کمتر از 0.45، افزایش اندازه کنترل فساد اثر معنادار و منفی بر امنیت اقصادی دارد، اما در دولت با شاخص کنترل فساد بزرگتر، کنترل فساد اثری مثبت بر امنیت اقصادی دارد. به بیان دیگر رابطه غیرخطی فساد اقتصادی و امنیت اقصادی کشور ایران تایید می شود و حاکی از رابطه بلندمدت کنترل فساد و امنیت اقتصادی در ایران می باشد.

    کلیدواژگان: رابطه غیرخطی، فساد اقتصادی، امنیت اقصادی، ایران، رگرسیون آستانه ای
  • مرجان دامن کشیده*، منیژه هادی نژاد دارسرا، ابراهیم عباسی، مهرداد رحمانی فر صفحات 221-246

    در این مطالعه بدنبال بررسی اثرات قیمت نفت، طلا و ارز بر ادوار تجاری کشور می باشیم. برای این منظور با استفاده از مدل چرخشی و تغییر رژیم مارکوف سوییچینگ اثر شوک های نفتی و پولی، نوسانات ارزی و بحران های مالی و بازار طلا بر ادوار تجاری کشور را بررسی می کنیم. بازه زمانی تحقیق از سال 1364 تا سال 1397 می باشد. نتایج تخمین مدل مارکوف برای دوران رکود و رونق نشان می دهد؛ در رژیم دوم یعنی دوران رونق و با افزایش شوک مثبت نفتی، شکاف تولید کاهش و با افزایش شوک پولی و بحران های مالی، تورم و افزایش قیمت طلا در رژیم رکود و رونق، شکاف تولید افزایش می یابد، طبق نتایج تخمین مدل، میزان مواجهه اقتصاد در تحقیق حاضر 17 دوره رکود در مقابل 16 دوره رونق در مدل اول و 15 دوره رکود در مقابل 18 دوره رونق در مدل دوم و 17 دوره رکود در مقابل 16 دوره رونق برای مدل سوم می باشد. همچنین براساس نتایج توابع احتمال انتقالات ملاحظه می شود که میزان ماندگاری در دوران رکود ایران از احتمال بالایی برخوردار است و همه این عوامل ریسک سرمایه گذاری در طرح های صنعتی را افزایش داده و منجر به افزایش شکاف تولید می شود.

    کلیدواژگان: قیمت نفت، طلا، ارز، ادوار تجاری، مدل تغییر رژیم مارکوف سوئیچینگ
  • سید جواد میرمحمدی، جلیل توتونچی*، سید یحیی ابطحی، محمدعلی دهقان تفتی صفحات 247-272

    مقاله حاضر به بررسی رابطه سیاست های پولی و جهش نرخ ارز در اقتصاد ایران با بهره گیری از مدل پرتاب دورنبوش و مدل پولی با قیمتهای چسبنده و با بکارگیری مدل خودرگرسیون برداری ساختاری SVAR بر اساس داده های فصلی برای سال های 1370-1397 می پردازد. براساس نتایج ،یک تکانه وارده از ناحیه درآمد نفت، باعث افزایش3 درصدی و یک تکانه وارده از ناحیه حجم نقدینگی و تورم به ترتیب باعث افزایش 36 و 53 درصدی جهش نرخ ارز در کشور می شود. نتایج تجزیه واریانس در دوره سوم؛ 32/94 درصد تغییرات مربوط به تکانه های درآمد نفتی، 21/0 درصد مربوط به تکانه حجم نقدینگی، 02/1 درصد به تکانه تورم، 13/0 درصد مربوط به تکانه نرخ سود سپرده، 25/0 درصد مربوط به تکانه بازار طلا، 01/1 درصد مربوط به تکانه تولید و 02/3 درصد مربوط به تکانه بازار سهام بوده است.پیشنهاد می شود که سیاستگذاران اقتصادی و مقامات بانک مرکزی ضمن اتخاذ نظام ارزی شناور مدیریت شده تک نرخی بجای سیاست دستوری نرخ ارز ثابت، آثار شوک وارده به نرخ ارز را مد نظر قرار دهند. همچنین سازگاری سایر سیاستهای کلان اقتصادی و سیاست پولی با رژیم ارزی و استفاده از سیاست هدف گذاری تورمی ضروری است؛ زیرا سیاستهای نرخ ارز بدون اتخاذ سیاستهای پولی و مالی مناسب جهت کنترل تورم، کشور را گرفتار مارپیچ افزایش تورم - افزایش نرخ ارز خواهد کرد.

    کلیدواژگان: سیاست های پولی، جهش نرخ ارز، مدل پرتاب دورنبوش، مدل SVAR
  • حشمت الله فرخی بالاجاده، رامین خوچیانی*، حمید آسایش صفحات 273-294

    پژوهش حاضر، با بکارگیری دو روش موجک گسسته و پیوسته وبا استفاده از داده های فصلی (1397-1361)، به بررسی همبستگی وهمدوسی بین متغیرهای حجم پول (پایه پولی و نقدینگی) با تورم در افق های زمانی متفاوت پرداخته است. وجه تمایز این پژوهش با مطالعات مشابه، بکارگیری روش های جدید تبدیل موجک و ابزارهای مربوط به آن می باشد که با آن امکان ترسیم روابط بین متغیرها به صورت پویا و تحلیل زمان -فرکانس و به تبع آن برآورد و پیش بینی به مراتب دقیق تر فراهم می شود. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که در تحلیل موجک گسسته، میزان همبستگی بین متغیرها در افق های زمانی مختلف متفاوت است، ولی در بلند مدت همبستگی موجکی بین نقدینگی و تورم و همبستگی موجکی بین پایه پولی و تورم مثبت می باشد؛ در تحلیل موجک پیوسته نیز ضمن تشخیص متغیر پس رو و پیش رو مشخص گردید، تغییرات نقدینگی در هیچ یک از افق های زمانی در نظر گرفته شده نتیجه ی ملموسی برتورم ندارد. اما متغیر پایه پولی در بلندمدت رابطه مستقیم، قوی و همفاز با تورم دارد. مطابق یافته ها نمی توان درهمه مقیاس های زمانی تورم را پدیده پولی دانست لذا سیاست پولی به تنهایی جهت کنترل و مدیریت تورم کافی نخواهد بود

    کلیدواژگان: موجک گسسته، موجک پیوسته، همبستگی، همدوسی
  • سمیرا سیف، بابک جمشیدی نوید*، مهرداد قنبری، منصور اسماعیلی پور صفحات 295-321

    یکی از مهم ترین مباحث در اقتصاد جهان، استفاده از سرمایه های راکد برای توسعه اقتصادی هر کشور است و این نیازمند یک سیاست راهبردی جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی جهت تقویت بازار سرمایه کشور است. هدف کلی این پژوهش، بررسی انطباقپذیری رفتار بازار سهام ایران با سایر بازار های مالی خارجی طبق مدل تیوری موج الیوت از ابزارهای تحلیل تکنیکال و با استفاده از الگوریتم های طبقه بندی است. لذا در این پژوهش، روند حرکتی قیمت در شاخص کل و شاخص کل هم وزن بورس اوراق بهادار ایران بهعنوان دماسنج اقتصاد و نشانگر وضعیت کلی بازار سهام ایران، مورد بررسی قرار گرفته است. ابتدا، متغیرهای نوسان نمای موج الیوت و شاخص قدرت حرکت و تغییرات قیمت، بطور روزانه برای شاخص کل از تاریخ 25/02/1387 تا 05/09/1399 و شاخص کل هم وزن از تاریخ 14/02/1394 تا 11/09/1399 محاسبه شد و بر اساس این سه متغیر، روند حرکتی به سه دسته خرید، فروش و نگهداری برچسب گذاری شد. سپس، الگوریتم های طبقه بندی مانند درخت تصمیم، نزدیک ترین K همسایه، ماشین بردار پشتیبان خطی برای پیش بینی روند آینده استفاده شد. نتایج نشان داد دقت الگوریتم های درخت تصمیم و نزدیک ترین K همسایه در پیش بینی برچسب خرید، فروش و نگهداری بالای 90 % بوده است. بنابراین، استفاده از روش های تکنیکی و الگوریتم های پیشنهادی می تواند به سرمایه گذاران در تشخیص روند آتی شاخص کل و شاخص کل هم وزن کمک کند.

    کلیدواژگان: پیش بینی، شاخص بورس اوراق بهادار تهران، تحلیل تکنیکال، تئوری موج الیوت، الگوریتم های طبقه بندی
|
  • Farshid Salimi Qarasaqal *, Akbar Komijani, Seyed ZiaAdin Kia Alhosein Pages 3-30

    The present study examines the effect of participatory incentive with emphasis on oil price and monetary impacts on the real sector of Iran's economy using the SVAR model for 1984-2016. According to the results, a impulse from the oil price zone, a 5 percent reduction in production and a 1 percent decline in employment. Also, the impetus from the cooperative facility area, although raising the real interest rate, does not end in the production and employment of the Iranian economy, which reduces them by 2% and 0.6%. In the meanwhile, by increasing foreign exchange earnings due to rising oil prices, these funds, instead of being part of the real economy, are mere imports, which are generally carried out in order to deal with inflation. In this case, many manufacturing sectors will be severely damaged and eliminated from the production cycle, so part of the investments made in the economy are left unused and production and employment are reduced.

    Keywords: Participation contracts, Real sector of the economy, Oil, money shock, SVAR Model
  • Zohreh Khajehsaeed *, Asadollah Farzinvash, Nasser Elahi, Hossein Asgharpur Pages 31-56

    Whenever changes in economic variables cause to change the risk or return of one type of investment, other forms of investment will also change. Understanding the factors affecting the stock market can help to direct capital and improving investment decisions. Monetary policy is one of the factors that affect the stock market through different channels. If the effects of monetary policy on stock prices are known, policies can also be effectively and consciously pursued to achieve macro goals and economic stability. In this paper, the contribution of each channel to the spread of monetary policy effects on the price index of Tehran Stock Exchange is investigated. For this purpose, the vector autoregressive model and seasonal data over the period 1997-2017 were used.The results show that monetary shocks affect the price index of Tehran Stock Exchange but are not a determinant factor. The results confirm that the greatest effect of money supply is caused through the exchange rate and credit channel.

    Keywords: Monetary policy, Monetary Transmission Channels, Exchange Rate Channel. Credit Channel. Securities Market, Stock Price Index, Vector Autoregressive Model
  • Abolfazl Shahabadi *, Ali Moradi, MohammadReza Rahwardarzadeh Pages 57-82

    Entrepreneurship by expanding economic activities increases the demand for banking services for doing business and it can help to finance development of the banking sector. For this reason, the present study estimate the effect of entrepreneurial attitudes, entrepreneurial abilities, and entrepreneurial aspirations on development of the banking sector in two selected developing country members of the organisation of islamic cooperation (sample group) and selected developed countries member of the organisation for economic co-operation and development (Control group). For this purpose, the research model was estimated using panel data and generalized method of moment by two groups of countries for the period 2014-2018. The results showed that the effect of entrepreneurial attitudes, entrepreneurial abilities, and entrepreneurial aspirations on development of banking sector in both groups of countries was positive and significant. However, their estimated coefficient is higher in selected developed countries. Also, the effect of control variables of rule of law on the development of banking sector in both groups of selected countries was positive and significant, and the effect of inflation and size of government on the development of the banking sector in both groups of selected countries was negative and significant.

    Keywords: Development of Banking Sector, Entrepreneurship, Rule of law, Inflation, Government Size
  • MohammadHassan Saboori Deilami, Hassan Valibeigi Pages 83-108

    The purpose of this study is to investigate the relationship between price indicators and exchange rate in Iran with the approach of Wavelet coherence analysis in the period of April 2002 to December 2017. The results show that the relationship between consumer price index and exchange rate in in the mentioned period and at the one-year time scale has been homogeneous. And the intensity correlation between these variables for a short time scale, below two years, is very important. The interaction intensity between exchange rate and the consumer price index increases when exchange rate and inflation uncertainties have increased, and we are witnessing the formation of inflationary peaks in the inflation rate of the consumer price index. Also, examining the relationship suggests a strong and positive relationship between exchange rate and the producer price index during uncertain periods.

    Keywords: consumer price index, Exchange Rate, producer price index, Wavelet Analysis
  • Yousof Mohammadi, Mohammadreza Yousefi Sheikh Robaat *, Majid Rezaee Pages 109-136

    Comparison of transaction costs from the point of view of new institutionalism and Imamieh jurisprudenceTransaction cost is one of the most challenging issues highlighted in the work of modernists, especially new institutionalists.The new institutionalists' attention to the issue of transaction costs is due to the importance of this issue in the economy. In such a way that exchange costs a large part of the economy of a society that if the transaction costs are high, many transactions are not executed or at least slows down the exchange rate, thereby creating a disruption to the economic development of the community. An attempt has been made to answer the question of whether the Imamiyyah jurisprudence deals with the cost of the transactions desired by the new institutionalists. In this regard, while explaining the elements and components of transaction cost from the point of view of the new institutionalists of this component of the Imamiyyah jurisprudence, we have come to the conclusion that exchanges and jurisdictions in the jurisdiction can be functionally aligned with the objectives of the disputants. It has been dealt with.Keywords: Transaction Cost; Exchanges Jurisprudence; Transaction Orders;

    Keywords: transaction cost, Exchanges Jurisprudence, Transaction Orders, Safavid Era
  • Zeinab Yazdani Charati, Mahdi Shahrazi * Pages 137-162

    Nowadays, the capital market is one of the key economic sectors closely linked to other sectors, especially the monetary and banking. On the other hand, maintaining the stability of the capital market is a major concern for any economy. The financial crisis of 2008 has challenged the role of central bank on financial stability. In this regard, present research examine the effect of central bank independence on stock market volatility as a measure of financial instability in Tehran Stock Exchange from 1991 to 2019.In this regard, the stock market volatility series are generated utilizing the GARCH model and then the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) model is estimated. Next, ARDL bounds testing for co-integration is employed and finally long-run relationship is estimated. The research findings show that the Central Bank Independence has a positive and significant effect on the volatility in Tehran Stock Exchange.However, move towards the reduction of the central bank independence does not seem reasonable due to its inflationary consequences.In this context, by maintaining the central bank independence from one hand, and trying to increase the central bank transparency on the other hand, the two goals of price stability and financial stability can be achieved simultaneously.

    Keywords: central bank independence, stock market, volatility, Autoregressive distributed lag model, Iran
  • Elahe Bohloolvand, Hadi Arabi * Pages 163-192

    Financial Corruption is one of the aspects of inefficiency in societies that undermines the economic growth and development of countries and is considered by planners and policymakers. Therefore, this study identifies 22 effective variables on financial corruption index and ranks them using the Bayesian Model Averaging (BMA) in 26 countries rich with natural resources during 1996-2017.Inclusion probability indicates that political stability, democracy, economic globalization, property rights, socialist legal origin, ethnic fractionalization and language fractionalization are the most effective factors on financial corruption index.Also the variables of investment freedom, total natural resources rents and GDP per capita take second to fourth rank regarding their effects on financial corruption model.the variables of trade freedom, military expenditure and size of government with 51%, 45% and 21% probability of occurrence have affected corruption in a in a negative direction. On the other hand, there is no significant relationship between the variables of business freedom and monetary freedom and the corruption index in these countries, due to the low probability of these variables in the model. It seems these variables can affect corruption only through other channels of economic freedom in the model.

    Keywords: Financial Corruption, natural resources, Bayesian Model Averaging (BMA), Weighted Average Least Squares (WALS)
  • Behrouz Sadeghi Amroabadi, Najafali Shahbazi * Pages 193-220

    Corruption and economic security are among the most important issues in Iran's economy today. In the economic literature, economic corruption can also facilitate bureaucracy and business. It acts as an oil between the hard gears of an economical machine that can also reduce performance and economic security by increasing transaction costs and risk. Therefore, in this study, the analysis of the nonlinear relationship between economic corruption and economic security in Iran, during the period of 1357 - 1397, thresholds are performed using the regression method. This research is applied in terms of purpose and descriptive correlation in terms of type and method of research. The results of estimating the research model show that the threshold for corruption is 0.45. Hansen's linear test results with the Bootstrap method also confirm the threshold significance. The implication of this threshold is that in a government with less than 0.45 corruption, increasing the size of corruption has a significant and negative effect on economic security. But in a regime with greater corruption, corruption has a positive effect on economic security. In other words, the non-linear relationship between economic corruption and economic security in the country is confirmed and indicates a long-term relationship between corruption control and economic security in Iran.

    Keywords: Nonlinear relationship, Economic corruption, economic security, Iran, Threshold model
  • Marjan Damankeshideh *, Manijeh Hadinejad Darsara, Ebrahim Abbasi, Mehrdad Rahmani Far Pages 221-246

    In this study, we seek to examine the effects of oil, gold and currency prices on the country's Business cycles. For this purpose, using the rotational model and change of Markov switching regime, we study the effect of oil and monetary shocks, currency fluctuations and financial crises and the gold market on the country's trade cycles. The research period is from 1985 to 2018. The results of the Markov model estimates for the recession and boom period show; In the second regime, the boom period, with the increase of positive oil shock, the production gap decreases, and with the increase of monetary shock and financial crises, inflation and increase of gold price in the recession and boom regime, the production gap increases. Economics In the present study, there are 17 periods of recession versus 16 periods of prosperity in the first model, 15 periods of recession versus 18 periods of prosperity in the second model, and 17 periods of recession versus 16 periods of prosperity for the third model. Also, based on the results of transfer probability functions, it is observed that the survival rate during the recession in Iran has a high probability and all these factors increase the risk of investing in industrial projects and lead to an increase in the production gap.

    Keywords: oil prices, Gold, Currency, trading cycles, Markov switching regime change model
  • Seyad javad Mirmohamadi, Jalil Totonchi *, Sayed Yahya Abtahi, MohamadAli Dehghan Tafti Pages 247-272

    The present paper investigates the relationship between monetary policy and exchange rate jumps in the Iranian economy using the overshooting Dornbusch Model and the monetary model with sticky prices and using the SVAR structural vector auto regression model based on quarterly data for the years 1370-1397. Based on the model results; one shock from oil revenues increases by 3% and a shock from liquidity and inflation increases by 36 and 53%, respectively, the exchange rate jump in the country. Also based on the results of analysis of variance in the third period; 94.32% of changes related to oil revenue shocks, 0.21% related to liquidity volume shocks, 1.02% related to inflation shocks, 0.13% related to deposit interest rate shocks, 0.25% related to market shocks Gold was 1.01 percent related to the production momentum and 3.02 % was related to the stock market momentum it is suggested that, while adopting a single-rate floating exchange rate management system, consider the effects of the exchange rate shock instead of the fixed exchange rate policy.the compatibility of other macroeconomic policies in particular and monetary policy with the exchange rate regime is necessary; Because exchange rate policies without adopting appropriate monetary and fiscal policies to control inflation, the country will be caught in the spiral of rising inflation - rising exchange rates

    Keywords: Monetary policy, exchange rate jumps, overshooting Dornbusch Model, SVAR Model
  • Heshmatollah Farrokhi Balajade, Ramin Khochiani *, Hamid Asayesh Pages 273-294

    The present study, using two discrete and continuous wavelet methods and using Quarterly data (1397-1361) AH, has investigated the correlation and coherence between the variables of money supply (monetary base and liquidity) with inflation in different time horizons. What distinguishes this research from similar studies ,The use of new methods of wave conversion and related tools Therefore, it is possible to draw relationships between variables dynamically by time-frequency analysis, which is a much more accurate analysis. The results of the present study show that in discrete wavelet analysis, the degree of correlation between variables in different time horizons is different, but in the long run the wavelet correlation between liquidity and inflation and the wavelet correlation between monetary base and inflation is positive. In continuous wavelet analysis, while identifying the backward and forward variables, it was determined: Liquidity changes in the considered time horizons are not significant. But the monetary base variable has a direct, strong and parallel relationship with inflation in the long run. According to the findings, inflation can not be considered a monetary phenomenon in all time scales, so monetary policy alone will not be enough to control and manage inflation.

    Keywords: Discrete wavelet, Continuous wavelet, Correlation, coherence
  • Samira Seif, Babak Jamshidi Navid *, Mehrdad Ghanbari, Mansoor Esmaeili Pour Pages 295-321

    One of the most important issues in the world economy is the use of stagnant capital for the economic development of any country, and this requires a strategic policy to attract domestic and foreign investors. The general purpose is to investigate the adaptability of Iranian stock market behavior with other foreign financial markets according to Elliott wave theory model of technical analysis tools and classification algorithms. Therefore, the price movement trend in the total index and the total weighted index of the Iranian Stock Exchange as a thermometer of the economy and an indicator of the general situation of the Iranian stock market has been studied. First, the variables of Elliott Wave Oscillation and Relative strength index and Close changes, daily for the total index from 14/05/2008 to 25/11/2020 and the total weighted index from 04/05/2015 to 01/12/2020 calculated and accordingly, the movement trend was labeled into buying, selling and maintaining. Then, classification algorithms such as decision tree, K nearest neighbor, linear support vector machine were used to predict future trends. The results showed that the accuracy of Decision tree and the K nearest neighbor algorithms in predicting labels was above 90%. Therefore, the use of technical methods and proposed algorithms can help investors in determining the future trend of the total index and the total weighted index.

    Keywords: predicting, Tehran Stock Exchange Index, Technical analysis, Elliott Wave Theory, Classification Algorithms